Как Да Живея До 100 и Повече Години? (Ето 7 Сигурни Начина)


Много хора се питат: Как да живея до 100 години? В тази статия ще ти покажа 7 почти сигурни начина за да доживееш не само до 100 години, но дори и да ги надхвърлиш.

В началото на 20 век средната продължителност на живота е била само 31 години.

За наше щастие, днес тя е почти тройно по дълга, благодарение на кумулативния ефект на няколко значителни промени, които дават един огромен позитивен ефект върху дълголетието и качеството на живота на хората като цяло.

Тук в тази статия, аз ще ти дам няколко обикновени, но изключително полезни съвета, които самата аз и много от моите клиентки, читателки и приятелки, използваме не само да се поддържаме млади и красиви, но и да ни се радваме повече здраве, щастие и дълголетие.

Според мен 50те години на една жена не са никакво падение.

Напротив.

Ако тя знае как да спазва няколко прости но ефективни навици, то 50те и години ще са началото на един нов живот, изпълнен със здраве, щастие и благоденствие.

Колкото по-рано започнеш да прилагаш тези съвети, толкова по-скоро ще можеш да започнеш да планираш как да изпълниш всичките си желания във следващите 50 години от твоят живот.

И така, нека да започнем.

7 Изпитани Начина да Живееш До 100, та Дори и Повече Години.

1. Спри Червеното Месо

Аз съм изписала много по тази толкова обширна тема кято е диетата и здравословната храна и как тя влияе на подмладяването или състаряването на организма.

Но с две думи ще кажа че зависи до голяма от това какво ядеш, и че твоята храна може да те подмлади и разкраси, или да те състари и загрози.

Но тук ще спомена за едно много просто, но за сметка на това изключително важно нещо, за което не съм писала толкова много и това е прекалената консумация на месо.

Особено на червеното телешко месо.

Учени от Харвард са установили, че че ускореното биологично стареене е пряко свързано с консумацията на червеното телешко месо.

Увеличаването на нивата на серумен фосфат в организма, причинено от консумацията на червеното телешко месо, увеличава драстично биологичната възраст на човека, и скасява рязко продължителноста на живота му.

Яденето на твърде много червено месо и на недостатъчно плодове и зеленчуци не само че може да увеличи “биологичната възраст” на организма но дори и да ускори състаряването, и да допринесе до здравословни проблеми, като намалена бъбречна функция и хронични бъбречни заболявания.

2. Смеха е Най-Добрата Медицина

Доказано е че смехът е едно от най-ефикасните лекарства на света.

Но въпреки това е най пренебрегнат от всички натурални цярове.

Смеха сплотява хората заедно и предизвиква позитивни здравословни физически и емоционални промени в тялото.

Смехът укрепва имунната система, повишава настроението, намалява болката, предпазва от вредното въздействие на стреса и удължава живота.

Семхът облекчава болежките, вдъхва надежда, елиминира гнева и помага да простиш по-рано, което е безценно за удължаване на живота и дълголетието.

Няма нищо на света, което да действа по-бързо или по-надеждно, за да удължи живота, да балансира тялото и ума от добрият искрен смях.

Едно проучване от 2016г., публикувано в списание Psychosomatic Medicine, е установило, че жените със силно чувство за хумор са имали 73% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, 81% по-нисък риск от смърт от инфекция и 48% по-ниска смъртност като цяло.

3. Йога

Едно проучване публикувано в Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие показва позитивното влияние на йога и медитация върху дълголетието и клетъчното стареене.

Превръщането на йога и медитация от една неразделна част на твоят начин на живот, може да бъде разковничето към забавянето на стареенето, към дълголетието и към предотвратяването на появата на всякакви смъртоносни заболявания.

Едно изследване, публикувано в през 2016г. е установило, че практиката на йога насърчава мозъчната дейност, и паметта, много по ефективно отколкото използването на пъзели или други упражнения стимулиращи ума, което е от решаващо значение за по дълъг и пълноценен живот.

Участниците в изследването, практикуващи йога, са изпитали един спад на тревожността и стреса, два общи фактора, които интензивно ускоряват  процеса на стареенето.

Общо казано всички изследвания и резултати направени досега разкриват, че що се отнася до ползите за здравето и дълголетието от йога и медитация, предимствата са изобилни и неоспорими.

Нещо повече, никога не е късно да започнеш с йога.

Независимо от това дали си на 18, 30 или на 70 или каквато и да е друга възраст, колко често практикуваш, толкова повече и дълго и по-здравословно ще живееш.

Свами Шивананда от Варанаси например, има паспорт, който определя възрастта му на 125 години.

Свами Шивананда на 125г

Той е роден на 8 август 1896г.

Ако информацията е вярна това го прави един от най-възрастните хора на планетата.

Този скромен монах свежда дълголетието си към дисциплиниран живот на йога, и варена лека храна.

Ям много просто, казва Свамиджи. Само варена храна без запръжки или подправки, ориз и варен дал (яхния от леща) с няколко зелени люти чушлета.

4. Не Гледай Телевизия

Знам че това може да се струва трудно на повечето от нас, но ако искаш да живееш до 100 години и повече, трябва да спреш или поне да намалиш драстично гледнето на телевизия.

Според проучване от 2012г., публикувано във British Journal of Medicine, за всеки час който гледаш телевизия след 25 годишна възраст, намалява живота ти със около 22 минути.

Учените също така са установили, че хората, които прекарват средно шест часа на ден в гледане на телевизия, умират близо десет години по-рано от хората, които изобщо не гледат никаква телевизия.

По-специално спри да гледаш новините, особено днес със цялата тази истерия покрай новото заболяване.

Вместо това чети вестници, книги, играй на игри и се научи да медитираш.

5. Бързото Ходене

Според едно проучване от 2019г., публикувано в списанието Mayo Clinic Proceedings, е било доказано че хората, които вървят с бързи темпове, живеят по-дълго от своите по-бавни набори.

С други думи: едни допълнителни 1,000 стъпки на ден ще удължат живота ти.

Има много доказателства, които са установили, че ходенето има редица положителни ефекти върху здравето и дълголетието, които варират от сърдечно-съдови подобрения, до по-сладък и дълбок сън и подобрено психично здраве.

Всички тези ползи са решаващи за дълголетието.

Не е нужно да се ангажираш със прекалено продължителни разходки всеки ден, за да подобриш здравето си и да заживееш по дълго.

Просто ускори стъпките си и това ще има същите ползи за здравето и дълголетието ти.

Ходенето е най -лесната и евтина форма на умерено упражнение.

Хубавото е че освен едни удобни обувки, то не изисква никакво специално ооборудване, а и не е нужно да се напрягаш прекалено много и да се потиш, за да извлечеш максимално най-много ползи.

Дори и не се нуждаеш от специални дрехи.

6. Не се Ядосвай

За милиони хора, които са обзети от гняв и ярост, живота свършва доста по-бързо и със потенциално тъжен край.

Научни изследвания са показали, че гневът е може би най-самоунищожителната емоция, която един човек може да предизвика върху себе си.

Гневът е свързан с биологичния синдром на борба или бягство, който е свързан с мозъка ни.

Гневът, насочен навън, често се изразява в свирене на автомобилни клаксони по време на задръствания или ярост срещу някого с когото не сме съгласни, и често може да завърши със свада и дори насилие.

А гневът, който се таи вътрешно, често води до саморазрушително поведение като злоупотреба с наркотици или алкохол.

Науката също е доказала, че гневът кара тялото да старее много по-бързо чрез вредното влияние на хормоните на стреса върху организма.

Освен това ядосаните хора се мръщят много повече и затова лицата им изглеждат по-състарени от предизвиканите от гняв свъзени линии и бръчки.

Гнева е просто желанията нещата да не са такива каквито са в момента.

Така че е възможно да го елиминираш и предодвратиш.

За да предодвратиш и елиминираш гнева, приеми живота такъв какъвто е и не го вземай толкова на сериозно.

Освен това се смей повече.

Смехът действа като един перфектен антидот към гнева.

Знай че ако мислиш добро и искаш винаги да помогнеш на хората, колкото и да изглеждат зле нещата в момента всичко което ти се случва е за добро и че съдбата винаги ще ти донесе нещо много по-хубаво от това което става сега.

7. Живей на Село

Едно проучване, публикувано в списанието Environmental Health Perspectives, е установило, че хората, които живеят в близост до природата, и с повече растителност наоколо, имат по-нисък риск от смъртност и живеят доста по-дълго от колкото хората в пренаселените градове.

Освен това тъй като са по физически активни заради това че живеят близо до природата, те се радват на по-добро и по крепко здраве и подобрена психика.

Изследването се основава на данни от обширно дългосрочно проучване от Харвард, финансирано от Националния институт по здравеопазване, наречено здравно изследване на медицинските сестри, което е събирало здравна информация на всеки две години за повече от 100,000 жени, регистрирани медицински сестри в САЩ от 1976г.  

Новият доклад анализира данни за участниците между 2000 и 2008 г., като се вземат предвид всички настъпили смъртни случаи и техните причини.

В същото време изследователите са използвали сателитни данни, за да оценят количеството зелена растителност, заобикаляща дома на всеки участник през периода на изследването.

Когато са анализирали конкретни причини за смърт сред участниците в проучването, изследователите са установили, че жените които живят по близо до природата имат 41% по-ниска смъртност от бъбречни заболявания, 34% по-ниска смъртност от респираторни заболявания и 13% по-ниска смъртност от рак от тези, които са живели в райони където има по-малко природа.

Полезни ключови думи:

как да живея до 100 години

Recent Content